Új antivirális szerek létrehozásán dolgoznak a Debreceni Egyetemen

Antivirális hatású vegyületek létrehozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói. A Gyógyszerészi Kémia Tanszék a Virológiai Nemzeti Laboratórium égisze alatt vesz részt a koronavírus ellen bevethető gyógyszerek kifejlesztésében – írja honlapján a Debreceni Egyetem.

Az RNS-vírusok (például az influenza, Ebola, Nyugat-nílusi láz, SARS koronavírus) elleni új hatóanyagok előállítása érdekében a a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémia Tanszéken működő kutatócsoportban több mint 10 éve foglalkoznak a szakemberek glikopeptid-szerkezetű, természetes antibiotikumok kémiai módosításával.

„Az általunk kifejlesztett átalakításokkal az alapvetően antibakteriális hatású vegyületek (például a teikoplanin, vankomicin) különböző vírusok ellen is hatásossá tehetők. Ez egy fontos nemzetközi kutatási irány, ami a COVID19-járvány miatt most előtérbe került, Magyarországon egyedül mi dolgozunk ezen a szintetikus területen” – ismertette Borbás Anikó tanszékvezető egyetemi tanár az egyetem honlapján megjelent közleményben.

„Mostanáig csaknem 40, a debreceni laboratóriumban előállított teikoplanin-, és vankomicinszármazék SARS-CoV-2-ellenes tesztelésére került sor, melyek csaknem 70 százaléka mutatott jó vagy kiváló antivirális aktivitást. A DE-n előállított antibiotikumszármazékok fontos tulajdonsága, hogy az általunk kialakított antivirális hatásuk mellett megmarad vagy fokozódik az eredeti antibakteriális hatásuk is. Ennek a COVID-19 gyógyítása esetén különösen nagy a jelentősége, hiszen a betegeknél nagyon gyakori a bakteriális felülfertőződés. Az általunk tervezett hatóanyagok a koronavírusos betegeknél kettő az egyben gyógyszerként működnének, egyszerre gyógyítanák a virális és a bakteriális fertőzést” – magyarázta a tanszékvezető.

Borbás Anikó hozzátette: a glikopeptid antibiotikumokon kívül az antivirális terápia tipikus hatóanyagainak, a nukleozidszármazékoknak a kutatásával is foglalkoznak. Ezen a területen célzottan a SARS-CoV-2 endonukleáz molekulái ellen keresnek hatásos vegyületeket a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjával együttműködésben. Ezidáig mintegy 80 új nukleozidanalóg molekulájuk előzetes számítógépes (in silico) vizsgálatát fejezték be, ezzel a módszerrel körülbelül 50 potenciális hatóanyagot találtak a vírus-enzimek ellen.

További részletek a Debreceni Egyetem honlapján megjelent közleményben.

Forrás: unideb.hu
Kelt: 2021-02-23