A magánszférában is áremelkedést hozhat az egészségügyi béremelés
A magánegészségügyi szolgáltatók egy része már év elején árat emelt, más részük megvárja a február végét, addig kell ugyanis az állami egészségügyben dolgozóknak aláírniuk új szerződéseiket. A béremelés a privát szférában is új viszonyokat teremt, az áremelkedés elkerülhetetlen – mondta el az Inforádióban Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója.

„80-100 százalékos béremelések történtek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az árainkat is ilyen mértékben fogjuk emelni – szögezte le a szakember, aki szerint ugyanis nem zúdíthatják rá a teljes bérkorrekció terhét a magánpiacra, de az árazásukban valamilyen mértékben meg fog jelenni – mondta Varga Péter Pál az Inforádiónak adott interjúban.

Hangsúlyozta: csak egyes területeken, kisebb mértékben és fokozatosan lehet árat emelni. „Van egy általános faktor, ami az orvosi konzultációk díjában fog megjelenni. Így mondjuk egy 25 ezer forintos orvosi díjnak biztos, hogy 30-32 ezer lesz az új ára – fogalmazott. – Lesznek olyan vizsgálati díjak, ahol nem fogunk változtatni, de a legtöbb magasan specializált szakember esetében abszolút rákényszerülünk.”

Varga Péter Pál arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy már látják, kik azok a kollégák, akik maradnak a privát szférában és kik azok, akik az állami egészségügy mellett döntenek. Ez nagyban függ attól is, hol vannak jelenleg főállásban. Bár a kórházak jellemzően rugalmasan kezelik a másodállást, arról sem szabad megfeledkezni, hogy az orvoskollégák, aki eddig mondjuk 600 ezer forintot kerestek, most azonban már 1,3 milliót fognak, kétszer is meg fogják gondolni, mennyi pénzért folytassák a magánrendelést – hívta fel a figyelmet.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2021-02-19