Kórházszövetség: Nem minden intézményben van kapacitás egynapos műtétekre
A tervezett műtéteket november óta halasztották, most egy részüket elvégezhetnék, ha nem lenne a kórházak nagy részében a koronavírus miatt óriási a leterheltség – tudta meg az InfoRádió a Kórházszövetség elnökétől.

Legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni, míg korábban – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint – ez 44 napot jelentett, mára több mint 200 nap. De ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések – mondta az InfoRádiónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A kórházszövetség elnöke egyetértett, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de mint fogalmazott, meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzzük a járványt.

Az egynapos beavatkozásokra lehetőség lenne már, ha a páciens 72 órával az operáció előtt egy PCR-, majd a műtét napján egy gyorsteszten is „átmegy”, de intézményre válogatja, hogy erre van-e kapacitás – mondta Ficzere Andrea. A kórházak terheltsége nem egyenletes, van, ahol több, van, ahol kevesebb a koronavírusos kezelt, ami hatással van a személyzet elérhetőségére – idézte a Ficzere Andreával készült interjút a Weborvos.hu.

A feloldás ezúttal is vélhetően fokozatosan történik majd, de ehhez el kell érni, hogy a lakosság azon része, amely a várakozókat jelenti, biztonságban tudjon bekerülni a kórházakba – tette hozzá Ficzere Andrea.

Forrás: index.hu
Kelt: 2021-02-15