A WHO engedélyezte az AstraZeneca vakcinájának használatát
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn sürgősségi engedélyt adott ki az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina két változatának használatára, ezzel lehetővé téve a terjesztésüket a világ szegényebb országaiban is – írja a Telex.hu az AFP nyomán.

A WHO a közleménye szerint zöld utat adtak az AstraZeneca-vakcina sürgősségi használatára, így a nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen, a COVAX-on keresztül is elkezdődhet a szer globális terjesztése. „Azok az országok, amelyeknek eddig nem volt hozzáférésük az oltásokhoz, végre megkezdhetik az egészségügyi dolgozóik és a veszélyeztetett lakosságuk beoltását” – mondta Dr. Mariangela Simão, a szervezet főigazgató-helyettese.

A WHO korábban négy héten át vizsgálta a vakcinát, ami során meggyőződtek a minőségéről, a biztonságosságáról és hatékonyságáról. Az AstraZeneca oltóanyaga egy vektorvakcina, ez ugyan nem a legújabb generációs vakcinatechnológia, mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináinak alapját jelentő mRNS, de szintén modern eljárásnak számít. A vakcinákat Dél-Koreában és Indiában is gyártják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január végén adott zöld utat az AstraZeneca vakcinájának, így a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája után ezzel is megkezdődhetett az oltás az Európai Unióban – írja a Telex.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teljes közleménye az alábbi címen olvasható.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-02-15