Megjelent a praxisközösségeket szabályozó kormányrendelet
Kihirdették a praxisfinanszírozás emelésének feltételeit közlő kormányrendeletet, vagyis a praxisokról szóló jogszabályt, amely a Magyar Közlöny kedd esti, 19. számában jelent meg. A rendelet hatálya a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, fogorvosokra terjed ki – írja a Weborvos.hu.

A jogszabály meghatározza, miként jöhet létre a praxisközösség. A kollegiális praxisközösség a területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén háziorvosi, illetve fogorvosi praxisokból áll – írja a Weborvos.hu a friss kormányrendelet alapján.

A kollegiális praxisközösségen belül egy telephelyen, vagy azonos településen egymással szomszédos egészségügyi alapellátási körzetekben, vagy egymással szomszédos településeken működő, legalább 5 háziorvosi szolgálat részvételével a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtható. Ennek érdekében a következő szakmai együttműködési formák hozhatók létre:

a) egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;

b) integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében;

c) praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötöttek alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében, és soraikból egy konzorciumvezetőt jelöltek meg, amely képviseli az együttműködést – idézi a jogszabályt a Weborvos.hu.

A friss kormányrendelet a Magyar Közlöny alábbi számában olvasható.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2021-02-10