Kiadta az OGYÉI a Szputnyik V vakcina alkalmazási előírását
Kiadott egy alkalmazási iránymutató leírást a Szputnyik V orosz vakcinához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Magyar Orvosi Kamara már egy hete kérte a dokumentációt, mert ahogy írták, anélkül nem tudják ajánlani az orosz vakcinát – emlékeztet a Telex.hu.

A lap rámutat, hogy miközben a dokumentumot „alkalmazási előírás” címmel tették közzé, abban szerepel egy bekezdés, melynek tartalma ezzel ellentétes, miszerint:

„Az alábbi tájékoztató a gyógyszer orosz nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja, tehát nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló (európai szabályoknak megfelelő) alkalmazási előírás, hanem az alkalmazáshoz iránymutatást adó leírás. A kiindulási alapul szolgáló orosz nyelvű termékismertető utolsó áttekintésének dátuma: 2020. október 28.”

A lap idézi Dobson Szabolcs gyógyszerészt is, aki szerint ez nem a legfrissebb alkalmazási előírás fordítása, hiszen az Oroszországban használt verziót legutóbb december végén vizsgálták felül.

A hvg.hu összefoglalója kiemeli, hogy az alkalmazási előírás szerint a Szputnyik V vakcina alkalmazása nem ajánlott: krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén; jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség; súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek; akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás esetén; autoimmun betegségben szenvedőknek; valamint rosszindulatú daganatos betegség esetén.

Az OGYÉI által közzétett dokumentum az alábbi címen elérhető.

Forrás: telex.hu/hvg.hu
Kelt: 2021-02-10