Részleges nyitás várható márciusban és áprilisban
Március és április elsejétől részlegesen fel lehet oldani a korlátozó intézkedéseket, a nyitás lehetséges módozatairól a február közepén induló nemzeti konzultáción mérik fel a lakossági véleményeket – írja a hivatalos kormányzati honlap.

Két ütemben részleges nyitás jöhet: március és április elsejétől megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy a járvány harmadik hulláma elkerülhető lesz, a számok ugyanis stagnálnak hazánkban. A február 15-ével kezdődő héten indul az online nemzeti konzultáció, ahol a két fázisú nyitásról kérdezzük meg az embereket.

Oltást igazoló kártya lesz, de ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig. Aki védett, annak nem lesz karanténkötelezettsége a határok átlépésekor – írja a kormany.hu.

A bajba jutott vállalkozásoknak újabb segítséget jelenthet majd az a kormányzati döntés, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak és a konditermeknek. A vendéglátósok bértámogatását mostantól előfinanszírozással fizetik ki, ezért a jövőben nem lesz elmaradás – írják.

A gazdaság újraindítási akcióterv része a már bejelentett hitelkonstrukció. A kis- és középvállalkozások 10 millió forint kamatmentes kölcsönt kaphatnak, aminek a törlesztését csak három év múlva kell elkezdeni.

Forrás: kormany.hu
Kelt: 2021-02-08