Engedélyezte az OGYÉI a Sinopharm vakcináját
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján – írja a Telex.hu.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek az volt a legfontosabb bejelentése vakcinaügyben a csütörtöki kormányinfón, hogy a jövőben minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt. A Sinopharm vakcinája már egészen biztosan rég túl van az egymillió emberen, sőt már november 20-án túl volt. A másik feltétel, hogy a vakcinát legalább három államban már alkalmazzák, és ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt. Az uniós tagjelöltek közé tartozik Szerbia, ahol már oltanak a Sinopharm vakcinájával.

A magyar kormány már január 14-én bejelentette, hogy nagy tételben vásárolna a kínai Sinopharm által készített vakcinából – emlékeztet a Telex.hu.

A hvg.hu elemzése kiemeli: azzal, hogy a kormány csütörtök délután rendeletben szabályozta a veszélyhelyzeti felhasználási engedélyek kiadását, gyakorlatilag megkerülte az OGYÉI-t. A lap szerint ez a megoldás több szempontból is aggályos, hiszen még ha biztonságosak is az így érkező vakcinák, egy ilyen rendelkezés nemcsak a szakma hitelét áshatja alá, hanem a magyarok oltási hajlandóságát is csökkentheti, ami járványidőszakban súlyos következményekkel járhat – írja a hvg.hu. A Publicus Intézet reprezentatív kutatása szerint egyébként a magyarok 35 százaléka adatná be magának az orosz vakcinát, míg a kínai vakcina esetében ugyanez az arány csak 27 százalék.

A rendkívüli engedélykiadásról szóló csütörtöki kormányrendelet a Magyar Közlöny alábbi számában olvasható.

Forrás: telex.hu/hvg.hu
Kelt: 2021-01-29