Szlovákiában ideiglenesen engedélyezték az ivermectint a koronavírus kezelésére
Jóváhagyták az ivermectin terápiás alkalmazását koronavírusos betegeknek Szlovákiában – írja a 24.hu a parameter.sk szlovákiai hírportálra hivatkozva. A gyógyszer terápiás alkalmazását egyelőre fél évre engedélyezték. Nemcsak kórházakban, hanem receptre gyógyszertárakban is elérhető lesz – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliáąová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a gyógyszer a többi kezelés mellett alkalmazható. Már több országban regisztrálták, egyebek között Franciaországban, az USA-ban, Svédországban és Norvégiában.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (©ÚKL) kedden közölte, hogy eddig az ivermectint nem regisztrálták a COVID-19 kezelésére szolgáló gyógyszerként. A hivatal emlékeztetett, hogy ha a gyógyszergyárnak vannak adatai arról, hogy egy gyógyszer hatásos ez ellen a betegség ellen, akkor két lehetősége van. Az első a szokásos regisztrációs folyamat, ilyenkor a gyógyszergyár az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) vagy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz fordulhat. A hivatal azonban közölte, egyik gyógyszerrel kapcsolatban sem kapott ilyen kérvényt – írja a 24.hu a parameter.sk nyomán.

Nem regisztrált gyógyszer terápiás alkalmazását is lehet kérvényezni. Szlovákiában az egészségügyi minisztérium adhat ki ilyen engedélyt, és ezt most az ivermectin esetében megtette.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2021-01-28