Hatásos lehet a koronavírus ellen egy leukémia-gyógyszer
Egy nemzetközi kutatócsoport talált egy olyan vegyületet, amely hatásos lehet az új koronavírus ellen: a plitidepszin az első vizsgálatok alapján meggátolta a vírus szaporodását – írja az euronews.hu.

Az eredetileg a leukémia kezelésére használt plitidepszin az állatkísérletek során sikeresen gátolta meg a kórokozó szaporodását. A spanyol PharmaMar által gyártott gyógyszerről a Science magazinban közöltek tanulmányt. Eszerint a vegyület 99 százalékkal csökkentette a vírus mennyiségét a kezelt egerek tüdejében, és a szer a koronavírus új variánsai ellen is használható. A klinikai tesztek harmadik fázisa hamarosan elkezdődhet – írja az euronews.hu.

„Úgy gondoljuk, hogy adataink és a PharmaMar klinikai vizsgálatának kezdeti pozitív eredményei azt sugallják, hogy fontolóra kell venni a készítmény kiterjesztett klinikai vizsgálatának lehetőségét a Covid-19 kezelésére” – idézte a PharmaMar képviselőjét a Napi.hu.

A daganatok kezelésére egyes piacokon már engedélyezett gyógyszer blokkolja a koronavírushoz társuló fehérjék egy részét. A gyógyszer toxicitása jól ismert, és a vizsgálatokban alkalmazott dózisok embereknél jól tolerálhatók – közölte a társaság.

A PharmaMar közölte, hogy különböző szabályozó ügynökségekkel folytatott tárgyalásokon megkezdték a III. fázisú vizsgálatokról az egyeztetéseket.

A gyógyszer SARS-COV-2 elleni hatásairól szóló tanulmány az alábbi címen olvasható.

Forrás: euronews.hu/napi.hu
Kelt: 2021-01-27