Újabb szállítmány érkezett a Pfizer és a Moderna vakcináiból Magyarországra
Újabb Pfizer-BioNTech-vakcinaszállítmány érkezett a Dél-pesti Centrumkórházba kedd délelőtt, hangzott el az M1 aktuális csatornán. Megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány is – írja az MTI az M1 tudósítása nyomán.

A vakcinából több budapesti kórházba is szállítottak. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetébe ezer ampulla érkezett a Pfizer-BioNTech vakcinájából. Az oltóanyagot ott tárolják, és onnan szállítják majd az oltóhelyekre – írja az MTI.

Kedden a Moderna-vakcinából is megérkezik Magyarországra az első szállítmány. A Moderna-szállítmányt első lépésben egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre. Az M1 csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói fogják megkapni.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a közmédiának később azt nyilatkozta: amikor kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcinát -70 Celsius-fokon kell tárolni, mélyhűtőparkot alakítottak ki, és ennek köszönhetően több millió vakcinát tudnak tárolni. A kedden megérkezett Moderna-vakcinát -15 és -25 Celsius-fok között kell tárolni, erre jelenleg kisebb mennyiségben van kapacitás, de ezt a következő hetekben bővítik, hogy az oltóanyagból nagyobb mennyiséget tárolhassanak – mondta.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-01-12