Az egyik diabétesz-gyógyszer veszélyes lehet a koronavírusos betegekre
A The American Association of Clinical Endocrinologists Clinical Case Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok lehetnek különösen veszélyben, akiknél a diabéteszes ketoacidózis (DKA) egy ritkább fajtája, az euglycaemiás diabéteszes ketoacidózis (EuDKA) alakul ki, erre pedig hajlamosabbá tehetnek olyan gyakori cukorbetegséget kezelő gyógyszerek, mint a nátrium-glükóz-kotranszporter-2-gátlók – írja a 24.hu a Cukorbeteg Központ cikke nyomán.

A cukorbetegek különös veszélyeztetettsége régóta ismert az új típusú koronavírus kapcsán, azonban egy friss tanulmány szerint ez a kockázat tovább fokozódik a ketoacidózisban szenvedő cukorbetegeknél. Ketoacidózis alakulhat ki ketonok (a zsíranyagcsere melléktermékei, például aceton) vérben történő felhalmozódása esetén, melyet diabéteszben az inzulin abszolút, vagy relatív hiánya okozhat. Kezeletlen esetben tudatzavar, eszmélet-vesztés és akár halál következhet be – írja a Cukorbeteg Központ nyomán a 24.hu. A ketoacidózis a cukorbetegség kapcsán előforduló kórkép, ekkor túl magas a szervezetben lévő ketontestek száma, amely tüneteket okoz. Ketonok a zsíranyagcsere felborulását követően jelentkeznek, akkor is megjelenhetnek, ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, ezért zsiradékot bont, azt hasznosítja. Ha ezek az anyagcsere termékek átjutnak a vér-agy gáton, diabéteszes kóma is előfordulhat.

Az EuDKA annyiban különbözik a hagyományos ketoacidózistól, hogy alacsonyabb vércukorszinttel jár, ezért nehezebb is diagnosztizálni. Az úgynevezett nátrium-glükóz-kotranszporter-2-gátló gyógyszerek (SGLT2i) megnövelhetik a DKA-k kialakulásának esélyét, amelyek a felesleges glükózt a vizeleten keresztül eresztik ki.

A Brigham And Women’s Hospital szakértői öt EuDKA-s beteget figyeltek meg hónapokig tavasszal, akkor, amikor egyébként sokkal kevesebb ilyen eset szokott lenni. Mind az öten COVID-19 fertőzöttek voltak és SGLT2i gyógyszereket szedtek. Korábban is megfigyelhető volt, hogy az EuDKA gyakran alakul ki olyan betegségek alatt, amikor nagyon lecsökken a páciens étvágya, gyakran jelentkezik nála hányás és hasmenés. A szakértők most is azt feltételezik, hogy a koronavírus-fertőzés miatti étvágytalanság, alacsony kalóriabevitel és a gyógyszeres kezelés okozhatta a súlyosabb COVID-19-lefolyást és az EuDKA kialakulását mind az öt betegnél, akik egyike végül el is hunyt.

A szakértők azt is megállapították, hogy a koronavírus-fertőzés valószínűleg erősen ront a cukorbetegek állapotán, mivel a vírus a hasnyálmirigy sejtjeihez is kapcsolódik, ennek pedig az a feladata, hogy inzulint termeljen. A kórokozó valószínűleg valamilyen módon károsítja a folyamatot. A SARS-CoV-1 által okozott járványnál megfigyelték, hogy sok fertőzöttnek megnőtt a vércukorszintje. Az új koronavírus esetén modellek már kimutatták, hogy valószínűleg elpusztítja az inzulintermelő sejteket a hasnyálmirigyben.

A SARS-CoV-2 által okozott citokinvihar szintén hozzájárulhat a DKA kialakulásához a cukorbetegek esetében. Bár a kutatás nem duplavak és kontrollált, hanem megfigyelésen alapuló, a résztvevő orvosok erősen ajánlják, hogy a koronavírusos cukorbetegek esetében függesszék fel az SGLT2i gyógyszerek alkalmazását, és kezeljék mással a betegeket addig, amíg ki nem gyógyulnak a fertőzésből – írja a 24.hu.

A cikk alapjául szolgáló tanulmány az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2021-01-04