Hosszútávon sem kerül kereskedelmi forgalomba a Pfizer vakcinája
Zsigmond Krisztina, a Pfizer Magyarország vakcina üzletágának vezetője a Népszavának úgy fogalmazott: a cég által fejlesztett koronavírus elleni vakcinához csak az államilag kijelölt oltópontokon lehet hozzájutni, kereskedelmi forgalomba nem kerül sem most, sem később.

Csaknem kéttucatnyi, az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban – írja a Népszava. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, hogy milyen krónikus betegségeik vannak, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, terveznek-e terhességet két hónapon belül, állnak-e műtét előtt, volt-e valaha oltással kapcsolatos allergiás rohamuk.

Ezzel kapcsolatban a Pfizer Magyarország orvosigazgatója, Fabó Tibor a lapnak elmondta: a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelteknél, mert ezt az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt. Az eddigi biztonságossági vizsgálatok alatt bőrpírnál, helyi fájdalomnál komolyabb kellemetlen reakciót nem tapasztaltak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezekből a tesztekből kizárták mindazokat, akiknél korábban súlyos reakciót váltott ki valamely más vakcina. De – mint mondta – például étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók. Magyarországon már több mint ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, eddig egyiküknél sem tapasztaltak különösebb oltási reakciót – írja a lap.

Várandósoknak, terhességet tervezőknek, és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben. Fabó Tibor azt is elmondta, hogy a vizsgálatok az engedélyezés után sem zárulnak le, így várható, hogy 12-16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe.

Zsigmond Krisztina, a Pfizer Magyarország vakcina üzletágának vezetője pedig arról beszélt, hogy 2020-ra és 2021-re összesen 4,4 millió adag oltást kötött le a magyar kormány, és a megállapodás szerint hetente szállítanak az oltópontokra. Arra törekszenek, hogy 30 napnál tovább lehetőleg sehol ne kelljen helyben tárolni a vakcinát.

A készítményhez csak az államilag kijelölt oltópontokon lehet hozzájutni, kereskedelmi forgalomba nem kerül sem most, sem később. Minden országban, így nálunk is a hatóságok döntik el, hogy mely csoportok, mikor kapnak oltást – mondta el a lapnak a cég vakcina üzletágának vezetője.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-12-29