Újabb antivirális szer hatékonyságát mutatták ki állatkísérletekben
Kulcsszerepet játszhat a koronavírus közösségi terjedésének megállításában az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszer, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja a koronavírus terjedését görényeken végzett kísérletekben – írja a 24.hu a Házipatika cikke nyomán.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy egyelőre eredmények csak állatkísérletekből érkeztek. Azért görényeket használtak a kutatáshoz, mert – például az egerekkel ellentétben – ezeket az állatokat mindenféle mutáció nélkül fertőzi a koronavírus, úgy, mint az emberi szervezetet, így megfelelő kísérleti alanyoknak bizonyulnak.

„Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat” – magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban. A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE), eredetileg az influenza kezelésére készült – írja a 24.hu a Házipatika.com cikke nyomán.

A gyógyszer még nem került forgalomba, jelenleg ugyanis még csak a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár. A beszámoló szerint három különböző dózisban tesztelik SARS-CoV-2-vel fertőzött pácienseken öt napon át, napi két adagban.

Ha a klinikai kutatások eredményei jók lesznek, az óriási előnyt jelenthet majd a fertőzés megfékezéséhez, a molnupiravir ugyanis az egyetlen szájon át szedhető gyógyszer lenne, amely biztonságos és hatékony, ráadásul mindenki számára elérhető. A jelenlegi hatékony kezelési módok ugyanis mind vénásan adható szereket jelentenek, amihez kórházi kezelés szükséges.

A Házipatika.com teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu/hazipatika.com
Kelt: 2020-12-16