Proteázgátló gyógyszerrel lassítanák a koronavírus sokszorozódását
Az új koronavírus elleni támadáshoz egy ismert és egyes vírusok ellen is alkalmazott módszert, a proteázgátlást igazítanák az új kórokozóhoz – írja a hvg.hu.

A proteázok fehérjebontó enzimek, amelyeknek fontos szerepük van a szervezetben, de a vírus szaporodásában is. Ez esetben a kutatók azt a vírusproteázt készülnek célba venni, amely az emberi sejten belül közreműködik a vírus további példányainak létrehozásában. Ha ezt sikerül leállítani, megáll a vírus sokszorosítása – írja a hvg.hu. A lap szerint többek között a Pfizer, valamint a Novartis és a Takeda is végez erre irányuló kísérleteket.

Már találtak olyan (korábbi vírusokhoz fejlesztett, de végül be nem vezetett) anyagot, amely erre alkalmasnak látszik, és más úton ható gyógyszerekkel, például a remdesivirrel együtt még hatékonyabb a vírus ellen. A Pfizernél a klinikai kipróbálás első fázisában lévő PF-00835231 hátránya, hogy egyelőre csak többnapos kórházi kezeléssel, intravénásan alkalmazható. Ez azért is okoz gondot, mert a gyógyszer éppen a fertőzés kezdetén – mielőtt a vírus sokszorozódni kezd – lenne elsősorban hatásos.

Tablettával kevésbé késnék le az alkalmas időpontot. További nehézség, hogy a szer hatóanyaga kilökődhet az emberi sejtekből, mielőtt munkába állna. Erről többek között a P-glikoprotein nevű fehérje tehet, amely mintegy „kipumpálja” a mérgező (vagy annak vélt) anyagokat a sejtekből. Egyelőre keresik azt a gyógyszer-kombinációt, amely szájon át alkalmazva és a sejtek ellenállását is legyőzve teheti még hatékonyabbá ezt az új készítményt – írja a lap.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-12-14