Újabb gyógyszer kivitelét tiltotta meg az OGYÉI a koronavírus miatt
Újabb tiltást tett közzé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Pénzcentrum szerint ezúttal a Gelofusine oldatos infúzió és Gelaspan 4% oldatos infúzió gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelének tilalmáról hoztak határozatot.

„Megállapítom, hogy a GELOFUSINE oldatos infúzió (nyilvántartási szám: OGYI-T-05007) és a GELASPAN 4% oldatos infúzió (nyilvántartási szám: OGYI-T-21810) gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő, ezért a gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelét 2020. december 11. 16:00 órától kezdődően 6, azaz hat hónapos időtartamra megtiltom” – tette közzé honlapján az újabb tiltást a magyar gyógyszerhatóság.

A döntést bővebben így indokolták: „A GELOFUSINE oldatos infúzió és a GELASPAN 4% oldatos infúzió az intenzív terápiában nélkülözhetetlen készítmények, melyeknek a Covid-19 pandémia okozta súlyos szövődményes megbetegedések terápiájához szükségesek. A gyógyszerek forgalomba hozatali engedély jogosultjától származó tájékoztatás értelmében a gyártási mennyiség a korábbi magyarországi fogyás alapján lett ütemezve, melyet – a gyógyszereknek nagykereskedelmi tevékenység keretén belül történő külföldre vitele esetén – a forgalomba hozatali engedély jogosult a Covid-19 pandémia körülményei között nem tud növelni. Fenti készítmények – alkalmazási területükön – meghatározó részesedéssel rendelkeznek a magyar gyógyszerpiacon, emiatt hiányuk alkalmas olyan ellátási zavar előidézésére, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában” – idézte az OGYÉI határozatát a Pénzcentrum.

A teljes határozat az alábbi címen olvasható.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2020-12-14