Visszaesett a gyógyszerek forgalma októberben
Annak ellenére, hogy a koronavírus második hulláma sokkal súlyosabb betegszámokat hozott, a tavaszi gyógyszer-felhalmozási láznak nyoma sincs az őszi forgalomban. A támogatott vényköteles gyógyszerek októberi forgalma mind darabszámban, mint értékesítési volumenben elmarad a szeptemberi értékektől, illetve előző év azonos időszakának adataitól is – írja a Napi.hu a Hifylabs adatai nyomán.

2020 októberében a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma csupán 46,9 milliárd forint, ami szeptemberhez képest 1,4 százalékos visszaesést, előző év azonos időszakához képest pedig 1,1 százalékos lassulást jelent. Az éves kumulált forgalom azonban még mindig viszonylag magasan van, a januártól októberig tartó időszakban regisztrált forgalmi érték 5,1 százalékkal haladja meg 2019 azonos időszakát.

Az eladott termékek dobozszáma valamivel mélyebb szinten mozog, mint az értékesítési volumen. Az év első 10 hónapjában eladott gyógyszerek dobozszáma csupán 2 százalékkal haladja meg előző év azonos időszakát, ami a tavaszi gyógyszervásárlási hullám figyelembevételével már alacsony értéknek is mondható – mondta a Napi.hu-nak Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs szakértője.

Az adatokból az is kiderül, hogy a home office-jelenség még októberben is éreztette hatását: míg Budapesten közel 6 százalékkal alacsonyabb volt a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 2019 októberéhez mérten, az agglomerációs területeken és a Balaton környékén is az átlagnál magasabb értéket mértek.

Termékcsoportokra lebontva a szisztémás fertőzésellenes szerek forgalma csökkent, míg a tápcsatorna és anyagcsere kategóriába tartozó termékek forgalma nőtt. Utóbbi kategórián belül is kiugróan növekedett a vényköteles D-vitamin készítmények forgalma – írja a Napi.hu.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2020-12-11