Elégedetlenek a szakdolgozók a béremelés mértékével
Az egészségügyi szakdolgozók fizetésemelését több, a Népszavának nyilatkozó szakápoló „megalázónak” nevezte. A legnépesebb fizetési kategóriába tartozók bruttó bére 30-55 ezer forinttal emelkedett.

Ezekben a napokban érkezik meg az ápolók novemberi, 20 százalékkal megemelt fizetése – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hétvégén, ám az érintettek, ettől korántsem lettek elégedettek. A több lépcsős emelésről ugyanis másfél éve született megállapodás, azóta pedig több lényeges körülmény is megváltozott. Megjelent például az új szolgálati jogviszony, és vele az a fenyegetettség, hogy az egészségügyi dolgozók elvesztik másodállásaikat, amiből eddig fenn tudták magukat tartani. Emiatt lehetnek olyanok, akik végeredményben több jövedelmet veszítenek, mint amennyivel nő az alapbérük. Feszültséget kelt az is, hogy míg az orvosok jelentős béremelést kaptak a szolgálati jogviszonyból fakadó munkakörülmény-szigorításért, a szakdolgozóknak nem jár pluszkompenzáció. Túl azon, hogy ezt kifejezetten bántónak tartják, ez azzal is jár, hogy a bérolló még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között. Ez pedig már a napi munkában is feszültséget okoz – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozva Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke úgy fogalmazott: „Keserű szájízt okoz, hogy a most novemberi 20 százalékos emelés, valójában csak 16,5 százalék”. Hozzátette, „ennek az a magyarázata, hogy nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A mostani emelés bruttó 15 ezer és 75 ezer forint közötti többletet jelent. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban”.

Soós Adrianna, az Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a lapnak azt mondta: míg eddig az orvosi és a szakdolgozói bérek között 300 ezer forintos különbség volt, januártól ez akár milliós is lehet. Ráadásul, akik novemberben covid fertőzéssel otthoni karanténba szorultak, meglehetősen nehéz karácsony elé néznek. Az ilyen helyzetekre járó, 100 százalékos táppénzt csak nagyon körülményes, bürokratikus ügyintézéssel hetekkel később folyósítják.

További részletek a Népszava cikkében.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-12-09