Az OGYÉI nem javasolja az ivermectin koronavírus elleni alkalmazását
Az utóbbi időben több hír jelent meg a hazai írott és elektronikus sajtóban, amely az ivermectin hatásosságáról szólt Covid-19 fertőzésben. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy az ivermectin jelenleg sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javallattal – írja honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az OGYÉI közleménye emlékeztet: az ivermectin érvényben lévő humángyógyászati javallata egyes parazita-fertőzések kezelésére vonatkozik. Éppen ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiemelten felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi ismeretek alapján senkinek nem javasolja az eredeti javallattól eltérő alkalmazást.

Pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre olyan statisztikusan igazolt, tényszerű adatok, amelyek minden kétséget kizáróan alátámasztanák, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat.

Az OGYÉI az ivermectin tartalmú, szájon át szedhető készítményeket napjainkig még nem vizsgálta, alkalmazását nem engedélyezte COVID-19-re, ezért mindenkit fokozott óvatosságra int a kérdésben. Az ivermectinnel további klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy rendelkezik-e megfelelő hatásossággal Covid-19 fertőzésben, valamint, hogy alkalmazása mennyire biztonságos.

A teljes közlemény az OGYÉI honlapján olvasható.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2020-12-09