A 700 milliárdot is elérheti idén a gyógyszertárak forgalma
A patikák forgalmával kapcsolatban a tavalyihoz képest csak néhány százalékos emelkedés várható annak ellenére, hogy a rekordhónapokban kiugró, akár 59 milliárd forintos fogyasztást is regisztráltak.

A vényköteles készítmények 2020-as forgalma szeptemberig 416 milliárd forint volt. A 2019‑es adat még nem áll rendelkezésre, a 2018-as belföldi gyógyszertári forgalom 672,5 milliárd forintot, a 2017-es 671 milliárdot tett ki.

Évente átlagosan 100-120 gyógyszertár esetében okoz problémát a generációváltás – mutatott rá Hankó Zoltán dr. a MGYK elnöke –, ami öt-tíz éven belül olyan súlyú problémává válik, hogy a megoldásához széles körű szakmai összefogásra lesz szükség. Tavaly 2356 patika működött Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a gyógyszerészek 62 százaléka 46 évesnél, 12 százaléka 62 évesnél idősebb. A gyógyszerészeknek a tulajdonszerzésnél a legnagyobb probléma a saját tőke hiánya. A közelmúlban megjelent kormányrendeletben már kijelölték a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, hogy új programjai révén a hazai patikák nagyobb hányada lehessen magyar gyógyszerészek tulajdonában.

Fontos az is, hogy akár párhuzamosan igénybe lehessen venni az államilag támogatott patikahitel-programot és a patika­tőkeprogramot. Az utóbbi a többségi gyógyszerészi tulajdon megszerzésén túl lehetővé teszi a már meglévő többségi hányad növelését is, ezenfelül támogatja a gyógyszerészek generációváltásához kapcsolódó tulajdonszerzést.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-12-04