Bogsch Erik: Jelentősen nő a Richter nőgyógyászati árbevétele a következő években
Jelentősen nő a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években, a csütörtökön bejelentett, több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg – jelentette be Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Emlékeztetett: csütörtökön reggel tették közzé, hogy a Richter a belga Janssen cég Evra márkanevű fogamzásgátló tapaszára kötött megállapodást. A tranzakció zárása nagyjából 6 héten belül várható, azt követően a tapasz értékesítése már a magyar gyógyszergyártó árbevételét növeli – mondta. Hozzátette, hogy a megállapodás globális forgalmazási jogokra terjed ki, az Egyesült Államok kivételével.

Bogsch Erik közlése szerint a tapasz globális értékesítéséből idén 70-80 millió dolláros bevétele keletkezett az előzetes adatok szerint a belga cégnek. Várakozása szerint az éves forgalom 90 millió dollár fölé is nőhet. Hangsúlyozta: a nőgyógyászati portfólió erősítése kiemelt stratégiai cél, a társaság célkitűzése, hogy a nőgyógyászati árbevétele a jelenlegihez képest 60 százalékkal (250 millió euróval) növekedjen 2030-ig. A Richter a legszélesebb termékpalettával rendelkezik a fogamzásgátlók területén, ami most kiegészül a tapasszal – jegyezte meg.

A tapaszra a Janssennel kötött eszközvásárlási szerződés kiegészül egy átmeneti üzleti licensz megállapodással és további kapcsolódó megállapodásokkal, amelyek a folyamatos üzletmenetet biztosítják a forgalombahozatali engedélyek Richter nevére történő átírásának ideje alatt. A csomagolási kapacitás két éven belül települ Magyarországra, ez minimális költséggel járó kapacitásbővítést igényel az elnök tájékoztatása szerint.

Orbán Gábor vezérigazgató rámutatott: azokban a régiókban jelentős a tapasz forgalma, ahol a Richter is erősíteni tervezte a nőgyógyászati értékesítését, így Mexikóban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, vagy az Egyesült Királyságban. Ezáltal számos, Európán kívüli országban is tudják növelni az eddigi alacsony forgalmat. A termék mindenütt vényköteles lesz, Bogsch Erik szerint Magyarországon egy éves törzskönyvezést követően kerülhet forgalomba.

A nőgyógyászati terápiás területnek kulcsszerepe van a Richternél. A terület árbevétele az 1997-es 7,4 milliárd forintról 141,1 milliárd forintra emelkedett 2019 végére, aránya az akkori 8 százalékról tavaly már 35 százalékra nőtt, vagyis a teljes árbevételnek több mint egyharmadát a nőgyógyászati termékek adták. A szegmensben jelentős akvizíciókat valósítottak meg az elmúlt 10 évben, ezek közül kiemelkedik a Grünenthal-portfólió megvásárlása 236,5 millió euróért.

Az Evra fogamzásgátló az első jóváhagyott transzdermális hormonális tapasz, valamint a fogamzásgátlás első, nem invazív formája, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít. A tapaszt az alhasra, fenékre, a felső testre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután három héten keresztül cserélni kell. A negyedik hét hatóanyagmentes, hasonlóan az orális fogamzásgátlókhoz.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-12-04