Az Egyesült Királyságban engedélyezték a Pfizer és a BioNtech közös vakcináját
Az Egyesült Királyság az első olyan ország a világon, ahol jóváhagyták a BioNTech és Pfizer oltóanyaggyártó cégek koronavírus elleni vakcináját. Első körben az idősek, egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bizonyítottan működő, semmilyen komolyabb mellékhatást nem okozó oltást – írja a hvg.hu a BBC nyomán.

Biztonságosnak minősítette a brit szabályozó (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA), így széles körben is megkezdődhet a BioNTech és Pfizer cégek oltóanyagának használata az Egyesült Királyságban. A BioNTech-Pfizer gyártású vakcina így a világon elsőként a briteknél válik használhatóvá – írja a hvg.hu a BBC-re hivatkozva.

Az Egyesült Királyság 40 millió adagra szerződött le a 95 százalékos hatékonyságú oltásból, mely 20 millió ember immunizálásra elegendő – a vakcinából fejenként ugyanis kettőt szükséges beadni. A szert első körben a kiemelt csoportok (így az idősek, egészségügyi dolgozók) kaphatják meg, erre már a következő napokban sor kerül.

A lap emlékeztet: a két cég november elején jelentette be, hogy hatásos vakcinát tudott fejleszteni a koronavírus-járvány ellen. Az oltóanyagot harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok alapján 90 százalékosnak minősítették, de az újabb vizsgálatok után ez 95 százalékra emelkedett. A BNT162b2-nek nevezett vakcina a vírus genetikai kódját tartalmazva tanítja meg a testnek, hogyan küzdjön a Covid–19-cel, és alakítson ki immunitást a kórokozó ellen.

A BioNTech fejlesztése rekordidő alatt született meg, a kutatók 10 hónap alatt jutottak el a vakcinával kapcsolatos koncepcióktól a kész oltásig. De, mint azt a hat országban, több mint 43 ezer fővel végzett klinikai vizsgálatok is igazolták, működik, ráadásul nem okoz erős, komolyabb mellékhatásokat. A szer egyetlen hátránya a többi ilyen anyaghoz képest, hogy mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni, illetve az ára is valamivel drágábbra jön ki: a BBC 15 fonttal (kb. 6 ezer forinttal) kalkulál oltásonként. Az oxfordi és az orosz vakcinák 3, illetve 7,50 fontba kerülnek.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu/BBC
Kelt: 2020-12-03