Európai gyógyszerstratégiát készített az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság szerdán gyógyszerstratégiát terjesztett elő, amelynek központjában egyrészt a megfizethető és biztonságos gyógyszerek rendelkezésre bocsátása áll az Európai Unió minden polgára számára, másrészt az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovativitásának támogatása.

A bizottság közleménye szerint a stratégia további célja, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze a gyógyszerigényeket, még a koronavírus-járványhoz hasonló válsághelyzetek idején is, és erősítse a felkészültségi és reagálási mechanizmusokat a vészhelyzetekben.

A brüsszeli testület szerint uniós gyógyszerstratégiára azért is van szükség, mert Európa népessége öregszik, így egyre növekvő egészségügyi kockázattal kell az EU-tagországoknak szembenézniük, amellett, hogy a betegellátás költségei egyre nagyobb terheket rónak a társadalmakra. Az európai egészségügy egyre jobban függ az unión kívüli országoktól a gyógyszerimport tekintetében, továbbra aggodalomra ad okot a behozott gyógyszerek összetevőinek hatékonysága és környezeti fenntarthatóságuk. Éppen ezért fontos Európa meghatározó szerepének biztosítása világszinten a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú normák révén.

A stratégiát a következő három évben vezetik be. A stratégia angolul a következő címen olvasható, míg a bevezetés menetrendjéről az alábbi címen található bővebb információ.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-11-26