KSH: Szeptemberben ismét nőtt a patikák forgalma
Az év 9. hónapjában ismét növekedésnek indult a támogatott gyógyszerek napi dobozforgalma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból, melyeket a Növekedés.hu szemlézett.

Augusztusban még csak napi 487 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, szeptemberben viszont már 565 ezret – ez 16 százalékos növekedést jelent. A gyógyszerek iránt elsősorban a fővárosban nőtt meg a kereslet. Ez természetesen a tb-támogatás és a térítési díjak emelkedését is magával hozta: az előbbiből 35 milliárd, az utóbbiból 11,4 milliárd forint volt a szeptemberi költés, szemben az augusztusi 31,4, illetve 10,2 milliárddal.

Az idei évben mindazonáltal a márciusi volt a legkiugróbb hónap a gyógyszerek forgalmában, ami szintén összefügg a koronavírus-járvánnyal, konkrétan az első hullám miatt hozott korlátozó intézkedések nyomán megindult felvásárlással. Akkor napi 721 ezer doboz gyógyszer fogyott, ami lényegesen több, mint az egy évvel korábbi 544 ezer doboz – írja a Növekedés.hu a KSH adatai alapján.

Forrás: novekedes.hu
Kelt: 2020-11-25