Az állam átvette a Richter teljes remdesivir-készletét
A magyar állam átvette a Richter vizsgálati készítményének, a remdesivirnek a teljes készletét, és a Hungaropharmán keresztül leosztja őket a 78 hazai, koronavírusos betegeket gyógyító kórházba, miután az operatív törzs az alkalmazás kiterjesztéséről döntött – mondta az Indexnek Kovács L. Gábor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő Hecrin Konzorcium vezetője.

A remdesivir a Richter által gyártott koronavírus elleni antivirális hatóanyag, melyet eddig klinikai vizsgálat keretében adtak a középsúlyos és súlyos Covid-betegeknek. Az operatív törzs úgy határozott, hogy ezután az összes, Covid-beteg kezelésével foglalkozó kórházban alkalmazhatják a szert, ehhez viszont ideiglenesen le kellett állítani a klinikai vizsgálatokat, s engedélyezni kellett az úgynevezett indikáció előtti használatot – mondta a Index.hu-nak Kovács L. Gábor professzor.

A remdesivir alkalmazásához változatlanul szükség van a beteg előzetes beleegyező nyilatkozatára, dokumentálni kell a tüneteket, jelenteni az esetleges mellékhatásokat. A remdesivir klinikai vizsgálatban történt alkalmazását eddig a Hecrin Konzorcium felügyelte, az indikáció előtti használatot viszont a magyar állam irányítja.

Az állam átvette a Richter vizsgálati készítményének teljes készletét, és a gyógyszer nagykereskedelmi vállalaton (Hungaropharma) keresztül leosztja őket a 78 hazai kórházba. (Eddig 15 kórházban alkalmazták a remdesivirt.) Kovács L. Gábor szerint mostantól az az egyik égető kérdés, hogy a 78 intézmény hatalmas remdesivir szükségletét hogyan sikerül majd kielégíteni.

A Richter még decemberben több ezer ampullányi adagot gyárt le, a következő adaggal február végére készül el. A köztes időszakra a remdesivir eredeti gyártójától, a Gileadtól kellene kellő mennyiségű gyógyszert vásárolni az államnak, egyéb forrás nem lesz. A szert eddig 540 beteg kapta meg, súlyos, a kezelés leállítására kényszerítő mellékhatást senkinél nem tapasztaltak – emlékeztetett összefoglalójában a Napi.hu.

Forrás: index.hu/napi.hu
Kelt: 2020-11-25