A Magyar Orvosi Kamara elítéli a szülészeti osztályokon tapasztalható korrupciót
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az orvostársadalom többsége ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány a szülészet-nőgyógyászat terén se nyisson korrupcióra lehetőséget.

A magyar orvostársadalom hosszú évek óta küzd azért, hogy az egészségügyben a tiszta viszonyok megteremtésével a betegek minőségi és biztonságot garantáló ellátása legyen a legfontosabb szempont. A korrupció minden formája az ellen hat, hogy a magyar emberek a lehető legjobb orvosi ellátást kapják. Különösen kirívó ez a szülészet-nőgyógyászat gyakorlatában, ahol a hálapénz nyílt, az állami és magán ellátás összemosása pedig bújtatott korrupcióként rontotta a hivatás erkölcsi és szakmai nívóját – áll a Magyar Orvosi Kamara szerdai közleményében.

A MOK álláspontja szerint a szerdai napon nyilvánosságra került gyakorlat szégyenteljes és minden elemében a hivatást rombolja. Az Orvosi Kamara felmérésében a magyar orvostársadalom elsöprő többsége ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány a szülészet-nőgyógyászat terén se nyisson korrupcióra lehetőséget.

Az új jogviszony törvény szellemének megfelelően a privát szektor részére se tegye lehetővé a jelentős terhelés alatt álló állami infrastruktúra kihasználását, illetve (az ügyeleti és sürgősségi ellátások kivételével) itt is válassza ketté a magán és állami ellátást. Ezzel ellentétes szabályozás a közvagyon kisajátítását eredményezi és – Európában kirívó módon – egy szűk orvosréteg lobbijának engedve lehetetlenné teszi a magyar nők biztonságos, egyenletes színvonalú, szigorú minőségkontroll alatt álló szülészeti és nőgyógyászati ellátását – zárul a közlemény, amelyet a Weborvos.hu idézett.

A MOK közleményében arra a telex.hu által feltárt esetre reflektál, miszerint az egyik egyetemi klinikán a szülészeti kórlapokon betűjelekkel („S” – saját beteg; „C” – communis) különböztették meg egymástól a közönséges és a választott orvossal rendelkező, fizetős betegeket. A lapnak nyilatkozva Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász úgy fogalmazott: a kezelőorvos kórlapon való feltüntetésének van létjogosultsága, „nem lehet ugyanakkor osztályokba sorolni a betegeket aszerint, hogy közelebb állnak-e valamely orvos szívéhez, mint a »közönséges« betegek”.

Forrás: weborvos.hu/telex.hu
Kelt: 2020-11-18