Hosszútávú szervkárosodást is okozhat a COVID-19
Fiatal és alapbetegségben nem szenvedő, Covid-19 betegséget átélő páciensek vizsgálata alapján kiderült: négy hónappal a tünetek első megjelenése után nagy többségüknél a szervek károsodását mutatják ki az ellenőrzések – derül ki egy új kutatásból, melynek eredményeiről a Napi.hu számolt be.

Egy új kutatásban 500 koronavírus-fertőzött, alacsony rizikójúnak számító, azaz fiatal és alapbetegséggel nem rendelkező embert vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 44 év volt. Általános vizsgálat mellett MR diagnosztikai vizsgálatnak is alávetették őket, valamint laborvizsgálatot készítettek, és online kérdőívek segítségével is kikérdezték őket. Az előzetes adatok szerint a vizsgált betegek több mint 70 százalékánál megfigyelhető szervkárosodás, amely érintheti a szívet, a tüdőt, a májat és a hasnyálmirigyet is – írja a Napi.hu a Guardian cikke nyomán.

Jó hír, hogy a károsodás enyhe, de a legkonzervatívabb szemmel nézve is észrevehető. Az emberek negyedénél két vagy több szervet is érint. Érdekes kérdés, hogy ez az állapot a későbbiekben romlani vagy javulni fog, vagy hogy van-e olyan csoport, amelynél az állapot rosszabbodására kell számítanunk – mondta Amitava Banerdzsi kardiológus, a University College London docense.

A kardiológus szerint az, hogy a nehézlégzést tapasztalóknál szív- és tüdőkárosodást, míg az emésztőrendszeri panaszokkal jelentkezőknél máj- és hasnyálmirigy-károsodást találtak, bizonyíthatja, hogy a koronavírus szervek, sőt, több szerv szintjén támadja a testet. A résztvevőket továbbra is megfigyelik, illetve vizsgálják majd.

Egy másik, 58 kórházban kezelt beteg bevonásával készített kutatásban károsodást találtak a tüdőben 60 százalék esetében, a vesékben 29 százaléknál, a szívben 26 százaléknál, a májban 10 százaléknál. Emellett az agyszövet változásaira is felfigyeltek.

A szakemberek szerint ezeknek a kutatásoknak jelentős hatása lehet abban, hogy komolyan vegyék az úgynevezett „hosszú Covid”-ban szenvedőket, és komplexebben vizsgálják őket, így ne kelljen később orvosról orvosra járniuk. Nagy-Britanniában egy negyven intézményből álló, hosszú Covidot kezelő rendszert állítanak fel, ahol orvosok és nővérek mellett terapeuták is kezelik majd a betegségben szenvedőket.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2020-11-18