Mostantól vényköteles gyógyszereket is árusíthat az Amazon az Egyesült Államokban
Az Amazon beszáll a vényköteles gyógyszerek házhozszállításába is az amerikai piacon. A vállalat még 2017-ben vásárolta meg a PillPack online gyógyszertárát, amellyel azonban nem tudott áttörést elérni az iparágban. Az Amazon már régebb óta tervezi a beszállást a gyógyszer-kiskereskedelembe, azonban eddig szabályozói okokból nem tudott saját weboldalán vényköteles gyógyszereket árusítani – írja a Portfolio.hu.

Az e-kereskedelmi óriás kedden mutatta be az Amazon Pharmacy nevű webhelyet és mobilalkalmazást, amellyel az emberek az egészségbiztosításuk használata mellett is tudnak gyógyszert rendelni. Azok a Prime felhasználók, akik nem használják a biztosításukat, jogosultak a generikus és más gyógyszerek kedvezményes áron történő megvásárlására.

Az elemzők már régóta várták, hogy a cég nagyobb szeletet hasít ki magának az egészségiparból, hiszen a digitális csatornák és logisztikai képességei által hatékonyan tudna működni az évi közel 4 000 milliárd dolláros iparágban.

A vállalat a PillPack felvásárlásával már próbált meghatározó szereplővé válni a gyógyszer-kiskereskedők között, ez eddig azonban sikertelen volt.

A Portfolio.hu írása szerint a keddi bejelentés az első alkalom, hogy a vásárlók vényköteles gyógyszereket rendelhetnek közvetlenül az Amazon.com-ról, korábban a PillPack oldalára irányították őket. Az integrált gyógyszertár megszünteti az Amazon eddigi hiányosságát, hogy vényköteles gyógyszert tudjon csomagként küldeni.

Az Amazonon belül látszik a biztosítással támogatott és biztosítás nélküli ár is, így a fogyasztók számára teljes átláthatóságot biztosít, mely akár megváltoztathatja az ellátási láncot.

A lap megjegyzi: az Amazon piacra lépése nem feltétlenül jelenti az amerikai gyógyszerpiac letarolását, mivel a gyógyszerláncokat üzemeltető cégek az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes tanácsadásra, amit a digitális térben nehéz lesz újrateremteni.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2020-11-18