Fiatal radiológusok: Elfogadhatatlan az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény
A radiológus szakma szempontjából is több sebből vérzik az egészségügyi szolgálati jogviszony létrehozásáról szóló törvény beterjesztett változata, a fiatal szakemberekéből még inkább – írja állásfoglalásában a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottsága, amelyet a Weborvos.hu közölt.

Az állásfoglalás szerint köztudott, hogy a radiológia hiányszakma, másodállásaik és telemedicinális munkájuk nélkül aligha volna fenntartható a jelenleg elvárt kapacitás. Ugyanakkor betegellátói szempontból is kulcskérdés a 35-45 éves korosztály meg-, illetve itthontartása, márpedig sajnos a törvény beterjesztése, elfogadása, és tartalma sok szempontból ezzel ellentétes irányba mutat. A döntéshozóknak tudniuk kell, hogy jelen állapotában a 2020. évi C törvény a legtöbb kollégánk számára elfogadhatatlan és a szakma egészét is tekintve teljesíthetetlen – összegezte a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottsága állásfoglalását, melyet a Weborvos.hu publikált.

A fiatal radiológusok üdvözölték a hálapénz tiltását, az alapbérek rendezésére irányuló törekvést, illetve a jogviszonyok átláthatóvá tételét is, ugyanakkor kiemelték a törvény szakképzésre gyakorolt hatását is. Szerintük a közzétett bértáblákból látható, hogy jövedelmi szempontból az egyik nyertes korosztály a szakképzésüket folytatók lehetnek. Ez azonban csak akkor tudja érdemben kifejteni hatását, ha lesznek olyan szakmai vezetők, műhelyek, akik a fiatal kollégák képzését megfelelően tudják is majd irányítani.

Továbbá betegellátói szempontból is kulcskérdés a 35-45 éves korosztály megtartása, megfelelő motiválása – sajnos a törvény beterjesztése, elfogadása, és tartalma sok szempontból ezzel ellentétes irányba mutat és komoly energiákat mozgósított a szakmán belül is. Szükségszerű, hogy ezek az energiák ne az ellátás további erodálást segítsék elő, hanem építő irányba, a szakma javára összpontosuljanak.

A fiatal radiológusok szintén kiemelik: nem tisztázott, hogy az újonnan bevezetett jogviszony hogyan érinti majd a korábbi jogviszonyokból eredő kötelezettségeket, ezért sok kolléga számára aggasztó a szakképzési szerződések, tanulmányi szerződések, Markusovszky/Hiányszakmás ösztöndíjak kötelezettségvállalása.

A teljes állásfoglalás az alábbi címen olvasható.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2020-11-16