Index.hu: Még több remdesivir legyártására kapott megbízást a Richter
Újabb 5000 beteg kezelésére elegendő remdesivir legyártására kapott megrendelést a Richter – értesült az Index.hu. A lap értesülései szerint a magyar gyártású favipiravir megjelenése is látótávolságon belülre került.

A Richter nem erősítette meg a lap értesüléseit. Az Index.hu-nak küldött válaszában Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója úgy fogalmazott:

„A Richter továbbra is folytatja a remdesivirrel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységét, mely tevékenység továbbra is élvezi a kormányzatnak a támogatását.”

A lap emlékeztet: az érintett intézmények már megkapták a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket, így az első betegek is hozzájuthattak a szerhez. Az állami szervek kommunikációjából ugyanakkor arra következtettünk, hogy a kormány nem rendelt újabb adagokat a márciusban megrendelt 3000 beteg kezelésére elegendő mennyiségen túl.

Az Index.hu ezt firtató kérdéseire akkor sem a Richter, sem az operatív törzs nem kívánt válaszolni, bár a Richter azt közölte, hogy „a gyógyszergyár ebből a 3000 kórházi beteg kezelésére elegendő mennyiségből folyamatosan tudja biztosítani a szükséges ellátást”.

Az újabb adag remdesivir legyártásával kapcsolatos információkat időközben Kovács L. Gábor akadémikus, a Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (Hecrin Konzorcium) vezetője is megerősítette.

Kovács egyben arról is beszélt: a Természettudományi Kutató Központ, a Richter és a Meditop egy saját gyártású favipiravir kapszula előállításán dolgozik. Értesülései szerint ez december végére, január elejére vizsgálható állapotban lesz, s ezt követően a gyártás is hamarosan megkezdődhet. Az akadémikus hozzátette: a konzorciumuk azt javasolja, hogy a favipiravir a gyógyszertárakban is elérhető legyen, és hadd írhassa fel a háziorvos is.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-11-13