Engedélyezte az FDA az egyik antitestet tartalmazó gyógyszer kórházon kívüli használatát
Az amerikai egészségügyi hatóság engedélyezte, hogy a kórházon kívül is használhassák az első antitestet tartalmazó gyógyszert, ami segíti az immunrendszert a koronavírus elleni harcban – írja a 444.hu az abcnews.com nyomán.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal hétfőn jelentette be, hogy az Eli Lilly gyógyszergyártó cég kísérleti készítményét mostantól nemcsak kórházi körülmények között lehet használni a 12 évnél idősebb embereken. A gyógyszert csak azoknak adhatják be, akiknél magas a kockázat, hogy az állapotuk súlyosbodhat, kórházba kerülhetnek, mert például valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A bamlanivimab névre keresztelt készítmény azoknak segíthet megerősíteni az immunrendszerét, akiknek csak enyhébbek vagy mérsékeltek a tünetei. A gyógyszer kórházi tesztelés vizsgálatát korábban leállították, mert nem bizonyult hatásosnak a már előrehaladott stádiumban lévő koronavírusos betegeknél – írja a 444.hu az abcnews.com nyomán.

Az amerikai kormány korábban 375 millió dollár értékben szerződött a Lilly-vel, amelyért cserébe 300 ezer vakcinát rendeltek meg az új készítményből. A gyógyszer segíthet megelőzni a 12 évnél idősebb, enyhe tünetekkel rendelkező koronavírusos betegek hospitalizációját.

Forrás: 444.hu/abcnews.com
Kelt: 2020-11-11