Az aszpirin lehetséges szerepét is vizsgálják a koronavírusos betegek kezelésében
A vérhígítóként is használt aszpirin Covid–19 elleni hatását is vizsgálja az eddigi egyik legnagyobb olyan brit kutatás, amely a betegség potenciális gyógymódjait akarja feltárni.

Az új típusú koronavírussal megfertőződött páciensek esetében nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata a hiperreaktív vérlemezkék, a vérzés csillapítását segítő sejttöredékek miatt. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét – közölték a Recovery elnevezésű kísérlet tudósai – írja a hvg.hu az MTI nyomán.

„Jó okunk van azt hinni, hogy az aszpirin jótékony hatással bírhat, ráadásul biztonságos, olcsó és széles körben elérhető” – mondta Peter Horby, a kutatás egyik vezető szakértője.

Legalább kétezer tetszőlegesen kiválasztott páciens napi 150 milligramm aszpirint fog kapni a szokásos ellátás mellett. Adataikat összehasonlítják kétezer, csak az általános ellátást kapó betegével.

A Recovery kísérletben más kezeléseket is tesztelnek, például a szintén általánosan elérhető azitromicin antibiotikumot és a Regeneron gyógyszercég antitestkoktélját, melyet Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzés miatt kialakult tüneteinek kezelésére is használtak – írja a lap.

Forrás: hvg.hu/MTI
Kelt: 2020-11-09