A Richter lezártnak tekinti a remdesivir körüli vitát
Többek között a koronavírus elleni készítmények hatékonyságáról is beszélt Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a cég online sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a remdesivir „lényegesen jobban bevált gyógyszer”, mint a favipiravir.

Rekordárbevételt produkált a Richter 2020 első három negyedévében: 416 milliárd forinttal zárták ezt az időszakot, ami 12,8 százalékos növekedésnek felel meg. A kétszámjegyű növekedés nem csak itt volt jellemző, bruttó fedezeti hányaduk 57,8 (240 milliárd forint), az üzemi eredményhányad pedig közel 20 százalékkal növekedett (80 milliárdra), míg az adózott eredmény 34 százalékkal nőtt. Az idei év egy másik fontos mérföldköveként Orbán Gábor azt is megemlítette, hogy a példátlan sebességgel, mindössze öt hónap alatt szintetizálni tudták a remdesivir hatóanyagot, és október elejére a piacra is tudta juttatni – írja a sajtótájékoztatóról szóló tudósításában a Forbes.hu.

Az Index kérdésére reagálva Orbán beszélt a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztéséről is. Az előrelépés folyamatos az összes gyógyszer fejlesztése esetében, a tocilizumabra és az ACE2 hosszú távon lehetnek majd megoldások, a mostani betegeken „nem ezzel fogják tudni meggyógyítani”. A DNS-alapú oltóanyag bérgyártását a Richter németországi vegyesvállalata végzi, a töltést pedig egy debreceni üzem. Az Inovióról egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy biztonságos és hatékony hatóanyag – Orbán szerint idén valószínűleg már nem fog az oltócentrumokhoz kerülni.

A favipiravir fejlesztések kapcsán azt mondta, lassabban halad, mint szerették volna, de egyébként sem ez a leginkább preferált terápiás eszköz a betegek szempontjából. „A remdesivir lényegesen jobban bevált gyógyszer” – mondta, hozzátéve, október 6-án az FDA, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyt adott a hatóanyag számára, így „a Richter szempontjából lezárult az a vita, hogy a WHO mit talált, mit nem talált”, és hogy a tudományos folyóiratokban ki mit ír erről – írja a Forbes.hu.

További részletek a Forbes.hu cikkében.

Forrás: forbes.hu
Kelt: 2020-11-09