Továbbra is ígéretesnek tűnik a magyar koronavírus-gyógyszer fejlesztése
Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja beszélt arról a gyógyszerfejlesztésről, amelyen nyolc hónapja dolgozik egy magyar konzorcium. Tagjai a Richter, az ImmunoGenes biotechnológiai cég, az ELTE, a PTE, a hazai felsőoktatás gyógyszerkutatói, akik az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forintos támogatásával dolgoznak. A konzorcium ötletgazdája és vezetője Kacskovics Imre, aki egy külföldi lapot olvasva állt elő azzal az ötlettel, hogy egy meglévő hatóanyagot más céllal, a vírus elleni küzdelemben használjanak fel – írja tudósításában a Weborvos.hu.

Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott, a „Covid-19 terápiás célra alkalmas hACE2-Fc fúziós fehérje kifejlesztése” című előadásában többek között arról beszélt, hogy SARS-CoV-2 vírus által okozott fertőzéskor a szervezet immunvédelme működésbe lép, megpróbálja a vírust semlegesíteni. Hét-tíz nap múlva megjelennek az ellenanyagok, amelyek a vírus tüskefehérjéihez kapcsolódnak, s ezzel megakadályozzák, hogy az emberi sejtekhez tudjanak kapcsolódni, és megbetegítsék a szervezetet. Az immunválasz nagyon sokrétű, nagyon hatékony, mutatott rá Kacskovics Imre, hozzátéve: vannak olyan sejtjeink, amelyek elpusztítják a vírussal fertőzött, vírusgyárként működő sejtjeinket a szervezet védelme érdekében.

Ahogy a betegség súlyosbodik, az immunrendszer zavara jelenik meg, először akut gyulladás lép fel, majd az immunsejtek túl sok olyan molekulát termelnek, amelyek aktivizálni tudják az immunválaszt. Ez okozza az úgynevezett citokinvihart, ami az akut tüdőgyulladást kiváltja. A fertőzésben nemcsak a tüdő érintett, hanem a vérereket bélelő sejtek, így véralvadás léphet fel, de érintett a vese, a bélcsatorna, sőt, az idegrendszer is.

A kutató már év elején érzékelte, hogy komoly válság lesz, és szükség lesz megfelelő hatóanyagra a járvány legyőzése érdekében. Kezdeményezére megalakult a fentebb már említett konzorcium. A projekt lényege egy olyan víruscsapda – biologikum – előállítása, amely alkalmas lehet a betegség megakadályozására, vagy a súlyosságának csökkentésére. Azt is remélik, hogy a magas kockázatú csoportba sorolhatóknál (orvosok és más egészségügyi dolgozók) megelőzésként is alkalmazható lesz a hatóanyag. Mint mondta, hasonlít az antitest-terápiákhoz, amelyeknek a kutatása javában folyik a világban – idézte Kacskovics előadását a Weborvos.hu.

A teljes előadás az alábbi címen megnézhető.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2020-11-05