Merkely Béla: Akár már decemberben megkezdődhetnek a szervezett oltások Európában
Az eddig ismert felső légúti megbetegedések közül a COVID-19 az egyik leginkább fertőzőképes, nagyon hatékonyan használja ki a vírus a réseket a védekezés falán – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. Elmondta azt is, hogy több vakcina hármas fázisú vizsgálata már novemberben lezárulhat és decemberben Európában megtörténhetnek az első szervezett oltások – idézte a Semmelweis Egyetem rektorával készült interjút a Porfolio.hu.

Egyre többet tudunk a vírusról, de még nem ismertünk ki teljesen – mondta el Merkely Béla. Az eddigi adatok alapján az egy háztartásban élők esetében a fertőzés valószínűsége 69 százalék, vagyis közel a harmaduk nem kapja el. Ennek több oka is lehet, elképzelhető, hogy van, aki egyszerűen nem fogékony a vírusfertőzésre. A fertőzések harminc-negyven százaléka zajlik tünetmentesen – mondta Merkely Béla a Magyar Hírlapnak.

A hazai gyártású koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatban elmondta, hogy eddig több mint 200 beteg kapta meg a Richter által előállított remdesivirt, ebből a Semmelweis Egyetemen negyvenen vesznek részt a vizsgálatban. A cél, hogy az elsődleges ellátóhelyeken legyen elérhető, illetve a középsúlyos és súlyos betegek kapják meg a készítményt.

A fő kutatási eredmény, hogy a remdesivir alkalmazása a súlyos tünetes betegeknél lerövidíti a kórházi kezelés idejét, gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a halálesetek számát. A gyógyszer hatásmechanizmusának lényege, hogy az RNS-örökítőanyag duplikációját tévútra vezeti, ezáltal csökkenti a vírusok számát a szervezetben, ami az alapja az antivirális kezelésnek. A Semmelweis Egyetem programja utánkövetéses vizsgálat, így le lehet mérni a biztonságosságot, a gyógyszer-toleranciát, a gyógyulás időtartamát, a súlyos szövődmények előfordulásának gyakoriságát, a lélegeztetőgép igénybevételének arányát és a halálozást – tette hozzá a Semmelweis Egyetem rektora.

A remdisivir széles körben használható, a szer alkalmazásakor fontos, hogy a súlyos tünetek kialakulását követően a legrövidebb időn belül elkezdjék a kezelést. Ugyanis, ha későn alkalmazzák, amikor magas a vírusszám a szervezetben, akkor már nem sok hasznát veszi a beteg a készítménynek. A felfelé futó szakaszban érdemes bevetni. A gyógyszer alkalmazásába első körben kétezer beteg bevonására lesz lehetőség, január közepétől pedig további négyezerrel bővülhet a szám – idézte az interjút a Portfolio.hu.

A remdesivir több forrásból is elérhető, a magyar gyártású készítmény mellett az operatív törzs beszerzett amerikai gyógyszert is. A jelenlegi adatok alapján a középsúlyos betegeket le tudják fedni vele. Ezen kívül még a kórházi ellátásra szoruló betegek a betegség fokozatának megfelelően kaphatnak szteroidot, vérplazmaterápiát, a könnyebb eseteknél favipiravirt, vérhígító terápiát vagy vitaminokat is. A gyógyszeres kezelést oxigénterápia, kritikus esetben pedig lélegeztetés egészíti ki.

Több vakcina hármas fázisú vizsgálata lezárulhat novemberben és mivel már beadták az engedélyeztetési kérelmeket az európai és az amerikai hatóságokhoz, így akár már decemberben megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában.

Forrás: Magyar Hírlap/portfolio.hu
Kelt: 2020-11-05