Gulyás Gergely: Országosan is elrendelhetik az elektív műtétek halasztását
A miniszter elmondása szerint a pesszimista forgatókönyv szerint december közepére telhetnek meg a koronavírus-fertőzöttek ellátására szánt kórházi ágyak, ezért szükség lehet az elektív műtétek elhalasztásának országos kiterjesztésére. Az influenzaoltások beszerzésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a kormány újabb készleteket kötött le a korábban felvásárolt 1,4 millió vakcina mellé, ezek szállítása másfél-két hónapon belül várható.

Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a kormányülés után tartott budapesti sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint.

A Weborvos.hu összefoglalója szerint a miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: 66-67 ezer ágy van az egészségügyben, ebből 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére, ezek az ágyak a legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telnének meg. Hozzátette: ha az elektív ellátásokat megszüntetik, ahogyan tavasszal, akkor további ágyak szabadíthatók fel. Jelezte: az elektív műtétek elhalasztását már elrendelték egyes kórházakban, és várhatóan országosan is elrendelik ezt. Magyarországon a védekezéshez szükséges eszközök, kórházi ágyak, kórházi kisegítő személyzet, ápolók, orvosok kellő számban rendelkezésre állnak, de vannak tervek az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók bevonására is.

A miniszter az egészségügyi kapacitásokat érintő kérdésre elmondta, hogy a legtragikusabb, már-már valószerűtlenül nagy becslések szerint sem emelkedik 10 ezer fölé az lélegeztetőgépre szorulók száma.

A további szigorításokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hétfőn szigorították a maszkhasználatot, szerdától a rendezvényeket is korlátozták, csütörtöktől pedig kijárási korlátozás lép életbe. Ha szükséges, a kormány kész további döntéseket is meghozni, de azt remélik, ha betartják az emberek a szabályokat, az a járvány érdemi lassulását eredményezi.

A sajtótájékoztatón Gulyás az influenza elleni védőoltások beszerzéséről is beszélt: elmondása szerint a rendelkezésre álló 1,4 millió vakcinához továbbiakat is vásárolt, illetve kötött le a kormány, ezek szállítási ideje másfél-két hónap.

Forrás: weborvos.hu/MTI
Kelt: 2020-11-04