Nagykereskedők: Egész Európában megnőtt az influenzaoltás iránti kereslet
A 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők szerint egész Európában megnőtt az igény az influenza elleni védőoltásokra, ezét egyelőre nincs sok remény az importálásra. Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak – írja a lap.

Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból. A lapnak egy importőr azt mondta, a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan ott is exporttilalmat rendeltek el.

A lap kérdéseivel megkereste a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát is. Előbbi a lap megkeresésére azt válaszolta, igyekeznek fellelni olyan szabad vakcinakészleteket, amelyek megfelelő minőségbiztosítási folyamattal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadható kontingensengedéllyel behozhatók Magyarországra. Tekintettel a kialakult nagy keresletre, a szabad készlet fellelése azonban nem garantálható. A HungaroPharma által említett nagy kereslet az európai helyzetre utal, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért érthető, hogy minden ország védi a készleteit.

A 24.hu piaci forrásokra hivatkozva azt írja: nemcsak Belgiumban, de Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra, így onnan egyelőre biztosan nem tudnak rendelni a magyarországi nagykereskedők.

A Phoenix Pharma közlése szerint az összes európai országban lévő partnerüket felkeresték, azonban meglehetősen bizonytalannak látják a helyettesítő készítmények beszerzését.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-10-30