Mindenki számára ingyenes az influenzaoltás
Ebben az évben nem kerül gyógyszertári forgalomba oltóanyag

Az idei szezonban minden eddiginél fontosabb az influenzaoltás beadatása – figyelmeztették a lakosságot a kormány képviselői és egészségügyi szakemberei. Az új típusú koronavírussal és az influenzával való együttes megfertőződésnek ugyanis sokkal súlyosabbak a kockázatai, mint ha csak az egyik betegség ér utol bennünket. Az influenza lehetőségét kizárva ráadásul az orvosok is sokkal egyértelműbben be tudják azonosítani a COVID-19 tüneteit.

Mindezekkel összhangban, a kormány döntése alapján az elkövetkező hetekben minden állampolgár ingyen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást, amelyből jelenleg kétféle készítmény áll rendelkezésre. A háziorvosoknál eddig is térítésmentesen volt beadatható a három vírustörzs ellen védelmet nyújtó 3Fluart vakcina, amelyből jelenleg 1,3 millió adag használható fel. A Sanofi Pasteur négykomponensű Vaxigrip Tetrájához a korábbi években a patikákban lehetett hozzájutni, ebben az esztendőben viszont az állam a gyártó teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletét a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adja át, amely a vakcinát mindenekelőtt a gyermekorvosokhoz juttatja el. Ennek oka, hogy míg a 3Fluart-ot hároméves kortól ajánlják, a Vaxigrip Tetra már hathónapos kortól adható, vagyis a legkisebbek és a várandós nők számára kizárólag ezt ajánlják.

„Szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy a COVID-19 járvány árnyékában elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg az influenza elleni védőoltást, hiszen ez esetükben akár életmentő is lehet” – mondta dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője. A kiemelt kockázati csoportok alatt a várandósok és a csecsemők mellett az időskorúak, a krónikus betegek és a műtéten átesett személyek értendők, így a vakcinát elsősorban számukra kell biztosítani. Az ebből származó esetleges kellemetlenségek miatt a Sanofi Pasteur a lakosság és partnerei megértését és szolidaritását kéri.

Érdekes tapasztalat, hogy a laikusok egy része akár olyan áron is a négykomponensű vakcinával oltatná be magát, hogy fizetnie kell érte. (Mert az több vírustörzs ellen véd…) Szakemberek azonban felhívják rá a figyelmet, hogy a háromkomponensű oltóanyag is ugyanolyan hatásos és biztonságos, mint a másik készítmény. Sőt, mivel a 3Fluart az elölt kórokozó teljes vírusburkát tartalmazza, akár még erősebb védelmet is jelenthet a fertőzéssel szemben, mint a hasított vírust, s így csupán a részleges burkot tartalmazó Vaxigrip Tetra. Igaz, hogy előbbi készítmény ezzel az immunrendszert is jobban leterheli, erősebb immunválaszt vált ki, az egyénnél az oltást követően nagyobb eséllyel jelentkezhetnek megfázásos tünetek.

Az előző években az 1,3 millió 3Fluart vakcina 50-75 százaléka fogyott el, idén viszont akár az is előfordulhat, hogy nemcsak a négy-, hanem a háromkomponensű oltóanyagból is hiány lesz. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan kijelentette, hogy ha igény lesz rá, gyártanak még, illetve újabb mennyiséget szereznek be belőlük, csakhogy a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

„A Sanofinak nem áll módjában további oltóanyag-szállítmányt biztosítani ebben a szezonban, mivel a vakcinák előállítása többhónapos folyamat – írta lapunknak Asztalos Andrea, a Sanofi kommunikációs igazgatója. – Az oltások kifinomult és gondosan kivitelezett biológiai készítmények, amelyek gyártási folyamata fél évtől akár három évig is terjedhet. Az influenza elleni védőoltáshoz például – a WHO által kihirdetett influenzatörzsek közzétételétől az előkészítésen és a gyártási folyamaton át a szigorú tesztelésekig – minimum hat hónap szükséges. Az idei kontingens tervezése 2019 októberében kezdődött – akkor, amikor az új koronavírusról még egyáltalán nem beszélhettünk.”

„A Sanofi a lehető legnagyobb gondossággal eljárva, a korábbi szezonok tapasztalatai és a 2019 őszén megbecsülhető 2020/21-es kimenetelek alapos mérlegelésével kezdett hozzá a vakcinagyártási folyamathoz – tette még hozzá a gyógyszercég kommunikációs vezetője. – A 100 ezer darabos oltóanyag-mennyiség 20 százalékkal több, mint a korábbi években megrendelt volumen. Ez a többlet – a járványtól függetlenül – biztonsági tartalékként szerepelt a tervekben, hogy minden körülmények között elegendő legyen. Ekkor még nem tudtuk, hogy egy minden eddigi tapasztalatot felülíró világjárvány előtt állunk, amelynek hatására jelentősen megnő az influenzavakcina iránti kereslet.”

És mi a helyzet az esetlegesen külföldről érkező oltóanyag-utánpótlással?

„Cégünk a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében, minden esetben, amikor egy gyógyszer hiánycikk lesz a piacon, megpróbál a hatóság engedélyezése mellett, import útján helyettesítő termékeket beszerezni – válaszolta megkeresésünkre Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója. Ez most is így van, megkezdtük a lehetséges külföldi beszerzési források felkutatását, hogy a patikai igényeknek egy esetleges helyettesítő vakcina behozatalával eleget tudjunk tenni. Az utóbbi napokban megkerestük az európai országokban működő partnereinket, bízva abban, hogy tudnak biztosítani valamilyen, akár Magyarországon nem törzskönyvezett influenza elleni vakcinát. A hiányhelyzet azonban sajnos egész Európát érinti, ezért jelenleg nagyon nehéz beszállító partnert találni.”

„A jelenlegi helyzetben is ugyanúgy járunk el, mint a más gyógyszereknél fellépő hiány esetén – tudtuk meg Csehi Mariannától, a Hungaropharma Zrt. kommunikációs és marketing vezetőjétől. – Haladéktalanul felvettük a kapcsolatot külföldi partnereinkkel, valamint azokkal a gyártókkal, illetve forgalmiengedély-jogosultakkal, akik influenzaoltást forgalmaznak – elsősorban Európában –, hogy pótolni tudjuk az ingyenes oltóanyagok körének állami bővítése során kialakult gyógyszertári hiányt. Amint találunk megfelelő forrást, kontingensengedély-kérelmet nyújtunk be az OGYÉI felé. Sok szálon indítottuk el a keresést, sajnos ez idáig (október 27.) nem sikerült szabad készletet fellelni. Minden kormány igyekszik a lakosság számára az ingyenes védőoltások körét bővíteni, azaz egyre több állami felvásárlással találkozunk. Az influenza elleni védőoltás szezonja az év utolsó három hónapja. Ha sikerül behoznunk oltóanyagot, akkor azt az ésszerű olthatósági időn belül tesszük meg. Amit biztosan állíthatunk, hogy ha tudunk a patikákba szállítani, azt csak akkor tesszük meg, ha megbízható forrásból kapunk pótlást és a magyar lakosság által még elfogadható áron tudjuk beszerezni a vakcinát.”

A kérdés mindezek után az, hogy ha elfogytak a jelenleg rendelkezésre álló készletek, valóban lesz-e utánpótlás, vagy a későn ébredők oltás nélkül maradnak. S ha lesz, a lakosság azt is térítésmentesen adathatja be magának? Jut-e belőle a patikákba, vagy amint megjelenik a piacon, arra is igényt tart majd az állam?

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2020-10-30