Ideiglenesen felfüggeszti a Richter az Oroszországba irányuló exportot
A kötelező gyógyszer-azonosító jelek adatait feldolgozó rendszer egy hónapja problémákkal küzd Oroszországban, ami a vámkezelést is rendkívül lelassítja. A Richter emiatt ideiglenesen felfüggeszti a szállításokat Oroszországba – írja a vg.hu.

A hónap végéig leállította az Oroszországba irányuló gyógyszerszállításait a Richter, a magyar anyavállalat döntéséről a moszkvai kereskedelmi képviselet levélben értesítette az ottani egészségügyi minisztériumot és a gyógyszergyártó partnereit – írja a vg.hu.

A döntés mögött húzódó probléma azonban nem Richter-specifikus, más gyógyszergyártók beszállításait is érinti – válaszolta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a társaság PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Az biztosan kijelenthető, hogy a Richter termékeiből nem lesz hiány Oroszországban, a nagykereskedésekben elegendő áru van a magyar cég gyógyszereiből – tette hozzá. A Gedeon Richter-Rus leányvállalat termelési tevékenységében nincs változás, a szerializációval (egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer) kapcsolatban vannak ugyan nehézségek, de a nagykereskedőkhöz a kiszállítások folyamatosak – hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

A vg.hu orosz lapértesülésekre hivatkozva arról ír: Oroszországban elsietetten ment végbe a gyógyszerek szerializációjának bevezetése, amelyhez az állami tulajdonú Rosztek informatikai rendszerét használják, ezért szeptember vége óta rendszeresek a fennakadások. Egy orosz portál információi szerint a Richter egyik szállítmánya két hete áll egy vámraktárban, mivel a vámeljárás technikai hibák miatt elakadt.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2020-10-28