Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét
Akik a négykomponensű vakcinát akarták beadatni maguknak, azok pórul járnak, gyógyszertárakba sem kerül a Vaxigrip.

Felvásárolta az állam a Sanofi által gyártott influenza elleni oltás, a Vaxigrip Tetra magyarországi készletét, ezért sem a patikákba, sem pedig a magán oltóközpontokba nem került a vakcinából – tudta meg több forrásból a hvg.hu.

A Nemzeti Oltóközpont lapunkhoz eljutott tájékoztatója szerint az általuk rendelt Vaxigrip Tetra készlet már a hét elején megérkezett az országba, de a gyártó kormányzati okokra hivatkozva megállította a kiszállítást. Hogy ez pontosan mit jelent, arról egyelőre ők sem kaptak bővebb információt, hétfőre ígértek magyarázatot.

A 24.hu-t a cég arról tájékoztatta, hogy százezres nagyságrendű vakcináról van szó. A Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: az állam célja az, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok.

Ez azt jelenti, hogy sok magánszemély és cég hiába rendelte meg a Sanofi oltását, azt egyelőre nem tudják majd beadatni sem maguknak sem az alkalmazottaknak.

A kormány már többször is felhívta arra a figyelmet, hogy mindenki oltsa be magát influenza ellen, mert ha az országban egyszerre tombol a koronavírus és az influenzajárvány, az rendkívüli módon leterhelheti az egészségügyi rendszert. Ezért is döntöttek úgy, hogy idén nemcsak a veszélyeztetettek, hanem mindenki ingyen kapja meg a vakcinát.

A háziorvosoknál a magyar gyártású 3Fluart vakcina elérhető, ebből 1,3 millió van az országban, a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz már a múlt héten megérkezett. Az egyelőre kérdéses, hogy a Sanofi lefoglalt készletét hol használnák. Kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amint megérkeznek válaszaik, frissítjük cikkünket.

Az általunk megkérdezett háziorvos szerint a két oltóanyag között az a különbség, hogy a Vaxigrip egy négykomponensű, az adott évben fertőző vírus ellen optimalizált, hasított vírust tartalmazó oltóanyag, míg a Fluartban „elölt vírus” található. A hasított vírus a megbetegedést akadályozza meg, kiváltja a szükséges immunválaszt, viszont nem tartalmazza azokat a komponenseket, amelyek az elölt vírusban az esetleges kellemetlenebb mellékhatásokért felelnek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján korábban azt mondta, hogy az egyik típusú oltóanyaggal – ez a Sanofi négykomponensű vakcinája – a 6-35 hónapos gyermekek két oltást kapnak, a felnőtteknek adható, három komponensű vakcina pedig két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

A tiszti főorvos azt javasolta, telefonon keressék meg háziorvosukat, akitől olyan időpontot kapnak, amikor nem érintkeznek a betegforgalommal a váróteremben.

A Nemzeti Oltóközpont egyébként inkább a kivárást javasolja ügyfeleinek, mert
- a hozzájuk eljutó információk alapján jelenleg komoly kihívás vakcinához jutni a közegészségügyben,

- négykomponensű vakcina más minőséget képvisel, mint az ingyenesen elérhető oltóanyag,

- sokan a Covid–19 tüneteivel mennek orvoshoz, ezzel veszélyeztetik azokat a pácienseket is, akik a vakcinát beadatni érkeznek az intézménybe.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-10-20