Megjelentek a Magyar Orvosi Kamara javaslatai az egészségügyi szolgálati jogviszonyról
Elkészítette javaslatait a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosi béremeléssel együtt járó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény két legvitatottabb pontjához: az orvosok kirendeléséhez és az orvosi másodállások engedélyhez kötéséhez. A MOK javaslatairól a telex.hu számolt be.

A Magyar Orvosi Kamara honlapján megjelent, Pintér Sándornak címzett javaslat elutasítja, hogy az orvosokat akkor is ki lehessen rendelni 1+1 évre másik kórházba, rendelőintézetbe, adott esetben másik városba, amikor nincs egészségügyi veszélyhelyzet. A kamara szerint a törvény „ebben a formában elhibázott és rendkívüli félelmet generál, így pontosításra szorul” – idézte a MOK javaslatait a telex.hu.

A MOK többek között a következő módosításokra tett javaslatot:

• A kamara azt javasolja, hogy válasszák külön a békeidős és a rendkívüli helyzetekre szóló kirendelésekre vonatkozó szabályokat.

• Ha nincs egészségügyi veszélyhelyzet, a munka törvénykönyve szerint az orvos csak évente 44 munkanapra vagy maximum 352 órára legyen kirendelhető másik munkahelyre.

• A kirendelésnél legyenek védett csoportok. Ne lehessen áthelyezni máshova a következő csoportba tartozó orvosokat: a várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig tartó időszakban lévőket, a gyermekét egyedül nevelő szülőket a gyermek 16 éves koráig, a hozzátartozó tartós gondozását végző orvosokat, a legalább 50 százalékos egészségkárosodás alatt álló orvosokat.

• A kamara azt javasolja, hogy a kirendeléseket plusz kirendelési díjjal ismerjék el.

• Egészségügyi veszélyhelyzet, járványhelyzet idején naptári évenként maximum 100 munkanapra legyenek kirendelhetők az orvosok.

A MOK a másodállások vállalásának engedélyhez kötését is másképpen szabályozná, javaslatuk szerint a törvényben rögzíteni kell, hogy a munkáltató milyen esetekben fogadhatja el vagy utasíthatja el az orvosok másodállásra vonatkozó igényét.

Forrás: telex.hu/mok.hu
Kelt: 2020-10-19