Növekvő egészségügyi kártyaforgalmat mértek a járvány második hullámában
A járvány második hullámának eddigi tapasztalatai szerint a magyarok többet költenek magánegészségügyre, és a gyógyszertárakban is az éves átlag duplájával nőtt szeptemberben a bankkártya-forgalom, ugyanakkor étteremre vagy szórakozásra ismét kevesebbet fordít a lakosság – derül ki az Erste Kártyaköltési Felmérésből, amelynek adatait a Portfolio.hu idézte.

A koronavírus-járvány második hulláma, hasonlóan a tavaszi első hullámhoz, befolyásolja a bankkártyás tranzakciók alakulását, ugyanakkor a tavaszi drasztikus visszaeséssel szemben jelenleg inkább a fogyasztás átrendeződése figyelhető meg – állapította meg az Erste Bank kutatása, amelyet a Portolio.hu idézett. A felmérés szerint a bankkártyás költések volumene azokon a területeken csökkent, melyek eddig is a leginkább megérezték a koronavírus-járványt, a visszaesés mértéke ugyanakkor jóval kisebb, mint amit a tavaszi első hullám idején tapasztalhattunk.

Ami az egészségügyi kiadások alakulását illeti, a magán-egészségügyi szolgáltatók kártyaforgalma idén eddig összességében 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakban mértet. Ezen belül a szeptember 40 százalékos megugrást hozott a tavalyihoz képest, és a legnagyobb heti forgalmat is az elmúlt hónapban, szeptember második hetében mérte az Erste.

A gyógyszertárak kártyaforgalma az idei első kilenc hónapban 4 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál, a forgalom alakulása azonban közel sem volt egyenletes. A járvány kezdetén, márciusban például 43 százalékkal ugrott meg a patikák forgalma az egy évvel korábbival összevetve, míg szeptemberben csaknem az átlag duplájával, közel 8 százalékkal nőtt tavalyhoz képest – írja a lap.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2020-10-19