A patikákban nem lesz elérhető a Sanofi influenza elleni vakcinája
A gyógyszergyár tárgyal a kormánnyal a meglévő készletei átadásáról, de csak limitált mennyiséget tudnak szállítani, így a patikákban nem lesz elérhető az influenza elleni védőoltás – írja a Népszava.

A lapnak Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: nemrég megkeresést kaptak az országos tisztiorvostól, hogy szeretnék megvásárolni a cégüknél rendelkezésre álló vakcina mennyiséget a veszélyeztetett célcsoportok számára. Mindezt annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok.

„A kontingens átadásáról most zajlanak a tárgyalások, ha megkötjük a szerződést a magyar kormánnyal, akkor a patikákban nem lesz megvásárolható a vakcina. Az oltóanyag ugyanis limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat a cég nem is tud többet szállítani” – mondta a Sanofi kommunikációs igazgatója a Népszavának.

Asztalos Andrea elmondta azt is, hogy a korábbi évekhez képest óriási az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt, így, ha be is kerülne a termékük a gyógyszertárakba, heteken belük hiánycikké válhatna.

A lap emlékeztet: október elsején jelent meg a jogszabály, miszerint az influenza elleni védőoltás 2020-ban és 2021-ben mindenkinek térítésmentesen lesz igényelhető a háziorvosoknál. A kormány eddig is minden évben biztosított 1,3 millió vakcinát ingyen a kockázati csoportokba tartozóknak, ám ennek rendre alig a fele fogyott el.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-10-19