A kedden elfogadott törvény módosítását kéri a Magyar Orvosi Kamara
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert – idézi a Weborvos.hu a MOK szerdai közleményét.

A MOK azt írja, egyetértenek a béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, ugyanakkor az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait.

A Kamara szerint a jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

A MOK szintén aggályosnak látja a 2 évre elrendelhető kirendelés és feltétel nélküli áthelyezés lehetőségét, amely szerintük a magánellátás felé terelheti az orvosokat.

Ezen aggályok nyomán kérni fogják a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását – idézi a közleményt a Weborvos.hu.

Az eredeti közlemény itt olvasható.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2020-10-07