Ipsos felmérés: Az átlagnál szkeptikusabbak a magyarok a koronavírus elleni vakcinával szemben
A magyarok nemzetközi összehasonlításban is szkeptikusnak számítanak a Covid-19 vírus elleni vakcina 2020 évi kifejlesztését, és annak vélt hatékonyságát illetően.

Egy hónappal ezelőtt a hazai lakosság mindössze 26%-a tartotta reálisnak a vakcina piaci bevezetését erre az évre, szemben a 41%-os becsült világátlaggal. A mintegy 20000 felnőttkorú állampolgár megkérdezésével lezajlott globális kutatás eredményei szerint mind a gyógyszer idei kifejlesztését, mind annak működését tömegek kérdőjelezik meg – írja a 24.hu az Ipsos felmérése alapján.

Magyarországon az egyik legalacsonyabb érték volt mérhető a vakcina várható alkalmazását illetően is, 100 hazai lakosból 56 nyilatkozott úgy nyár végén, hogy beoltatná magát a vírus elleni készítménnyel, míg a nemzetközi átlag jelentősen magasabb, 74%-ot tett ki. A 27 vizsgált ország közül az 56 százalékos magyarországi adatnál csak Lengyelországban és Oroszországban mértek alacsonyabb arányt – írja a 24.hu.

A felmérésből az is kiderült: a magyar válaszadók leginkább a lehetséges mellékhatásoktól tartanak, de a vakcina hatékonyságát, illetve a COVID-19 vírus veszélyességét is sok válaszadó kérdőjelezte meg.

Az Ipsos magyar irodája egy csak Magyarországra vonatkozó utómérést is végzett októberben, amelynek eredményei szerint a biztos elutasítók aránya októberben 46%-ot tesz ki, de jelentős, 12%-os a bizonytalanok vagy a választ kerülők csoportja is.

A magyarországi kutatásból az is kiderült: az oltásra leginkább az 50-59 év közöttiek nyitottak, ennek a korcsoportnak a 35 százaléka fizetni is hajlandó lenne a védőoltásért. Az átlagnál szintén magasabb fizetési hajlandóságot mértek a budapestiek, a főiskolát vagy egyetemet végzettek és a magas anyagi státuszúak körében – derül ki a 24.hu által ismertetett adatokból.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-10-07