Jelentős orvosi béremelést jelentett be a kormány

Hétfő délután benyújtotta a kormány a „soha nem látott mértékű” orvosi béremelésről szóló törvényjavaslatot, amely a Magyar Orvosi Kamara javaslatán alapul. A kamara azt kérte, a béremelés minden orvosra – így a háziorvosokra és a fogorvosokra is vonatkozzon – írj a hvg.hu.

A törvényjavaslatban közzétett bértábla szerint az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók bére három év alatt emelkedik – írja a lap.

Egy kezdő rezidens jövőre 481 ezret keres, ami három év múlva 687 ezer forintra emelkedik. Egy 41 évnél régebben praktizáló orvos bére jövőre 1,6 millióra, 2023-tól pedig 2,38 millióra emelkedik.

A törvényjavaslat egyben egy új foglalkoztatási formát, az „egészségügyi szolgálati jogviszonyt” is bevezeti, amelynek alkalmazása kötelező lesz az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben.

A témáról szóló másik cikkében a hvg.hu kiemeli: a törvényjavaslat nemcsak a fizetéseket, illetve a foglalkoztatási jogviszonyt rendezné újra, hanem egyben a hálapénzzel kapcsolatos Btk. tényállást is szigorítaná. A javaslat szerint a Büntető Törvénykönyv a következő bekezdéssel egészülne ki:

„Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ez azt jelenti, hogy a korábbi szabályozással ellentétben nemcsak a hálapénz az orvos részéről történő követelése, hanem annak a beteg általi előzetes felajánlása is bűncselekménynek minősülne. A hvg.hu ugyanakkor megjegyzi: a javaslat sok részletkérdést tisztázatlanul hagy, így például nem világos, milyen módon ellenőriznék a hatóságok a hasonló cselekmények megvalósulását, illetve az sem, hogy ilyen esetekben kinek kellene feljelentést tennie.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-10-05