Jakab Ferenc virológus: Az esetszámok drasztikus emelkedése várható

Ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám – mondta a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy online konferencián, amit a 444.hu idézett.

Nagyon aggasztónak látja a járványhelyzetet Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője, akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére – írja a 444.hu. „Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle” – mondta egy online beszélgetésen, amit Constantin Tamás gyermekorvos szervezett, és részt vett rajta még Falus András immunológus és Tordas Dániel gyermekorvos is.

„Nem látjuk, hogy a járvány platózna, csúcsosodna, vagy bármit is csinálna. A számok emelkednek” – fogalmazott a virológus. Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.

Jakab kritizálta az október elsejétől bevezetett, kötelező iskolai lázmérést is, aminek „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. Ezt azzal indokolta, hogy a fertőzöttek, főleg a gyerekek, sokszor nem lázasak, a tünetmentesek nem lázasak és a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.

Jakab szintén aggasztónak nevezte, hogy míg a fertőzöttek átlagéletkora néhány hete még 30 év körül volt, mostanra elérte a 40 évet, így arra kell számítani, hogy a járvány egyre nagyobb mértékben fogja érinteni az időseket is.

További részletek a 444.hu cikkében.

Forrás: 444.hu
Kelt: 2020-10-01