Cofidis felmérés: Átlagosan havi 15 ezer forintot költenek a magyarok az egészségükre

A magyarok havonta személyenként átlagosan mintegy 15 ezer forintot költöttek az egészséggel kapcsolatos termékek vásárlására, legnagyobb részben gyógyszerekre. Magánorvoshoz a lakosság négytizede jár legalább évente, főként fogorvoshoz és nőgyógyászhoz fordulnak ilyen formában – derült ki a Cofidis Hitel Monitor augusztusi egészségügyi felméréséből, amelynek eredményeit a Napi.hu idézte.

Az elmúlt két évre visszatekintve minden ötödik megkérdezett számolt be a szokásos havi kereteket meghaladó, egészségügyi célú kiadásról. A megnövekedett költséget legnagyobb részük a havi jövedelméből finanszírozta, viszont negyedük kénytelen volt a megtakarításaihoz is hozzányúlni, ötödük pedig kifejezetten erre a célra is spórolt valamennyi pénzt – derül ki a Cofidis felméréséből, melynek eredményeiről a Napi.hu számolt be.

A 18-69 éves magyarok háromnegyede szokott receptköteles gyógyszereket vásárolni, és nagyságrendileg ugyanekkora arányban vásárolnak a recept nélkül is kapható készítményekből is. Kétharmaduk vesz fertőtlenítő szereket, védőmaszkot azonban csupán ötből hárman vásárolnak. Ennek oka feltehetően, hogy többen másoktól kapják, vagy maguk varrják otthon – írja a lap.

Étrend-kiegészítőket és egészséget támogató készítményeket – csepp, vitamin, gyógytea – a lakosság közel fele vásárol patikában vagy a patikán kívül, míg gyógyászati segédeszközökre – mint a talpbetét, inhalátor, vércukormérő csík – közel harmaduk költ.

Egy átlagos hónapban egy személy összesen körülbelül 15 ezer forintot költ el egészséggel kapcsolatos termékekre, legnagyobb arányban receptre vagy anélkül kapható gyógyszerekre. Ez az összeg szinte teljesen független az életkortól és az anyagi helyzettől. Ennél valamivel magasabb összeget, 18-19 ezer forintot költenek például a gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a háztartásbeli foglalkoztatottak és a nem dolgozók.

További részletek a Napi.hu cikkében.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2020-09-29