A Magyar Orvosi Kamara az elektív műtétek leállítását szorgalmazza

Az orvosi kamara javasolja, hogy Kásler Miklós a függessze fel a halasztható műtéteket a Covid-19 betegek ellátására kijelölt kórházakban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált, amiben azt írják, őszintén sajnálják, hogy „a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához”.

Kollégáiktól folyamatosan kapnak jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról – írja Kásler Miklós miniszternek címzett levelében a Magyar Orvosi Kamara.

A hivatásrend a probléma enyhítése érdekében azt javasolja, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézményekben az ellátásbiztonság növelése és a szükséges vezénylések számának csökkentése érdekében a halasztható ellátások nyújtását függesszék fel, mert az elektív ellátás intenzív- és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti az eredményes védekezést; fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára, újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez. Mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást – idézte a MOK levelét a Medicalonline.

Mint portáljukon írják, a MOK elfogadja, hogy a járvány jelen fázisában a globális stratégiák helyett a lokális és fokális intézkedések uralják a védekezést, nem az összes elektív ellátás leállítását kérik, csupán a járványkórházakban vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyén kérik ezeknek a halasztható ellátásoknak a felfüggesztését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményben reagált a MOK levelében. Ebben többek között azt írják: őszintén sajnálják, hogy „a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához”. Az EMMI szerint a MOK téved, hiszen „az EMMI járványkezelési stratégiája cseppet sem változott a tavasszal jól bevált recepthez képest: most is lépcsőzetesen nyitjuk meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentráljuk a betegeket és a szakembereket. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben”.

Az EMMI szerint „aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel. Tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy most a MOK elnöke javasolja.”

Az EMMI közleménye itt olvasható.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2020-09-28