Tájékoztatást adott ki az OGYÉI a favipavir koronavírus kezelésében való alkalmazásáról
A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt a Haifukang 200 mg elnevezésű, favipiravir hatóanyag-tartalmú filmtabletta – gyógyszerminőségi szempontokat figyelembe véve – megfelelőnek bizonyult a COVID19-megbetegedés esetében történő alkalmazásra – írja honlapján az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet megszűnésével az OGYÉI megkezdte a készítmény forgalomba hozatalának ellenőrzését. A korábbi megállapítások - a rendelkezésre álló szakirodalmak és terápiás tapasztalatok alapján - jelenleg is fennállnak, illetve az OGYÉI-hez nem érkezett olyan információ, amely alapján szükségessé vált volna a készítmény alkalmazhatóságának visszavonása. A Haifukang 200 mg filmtabletta továbbra is – a járványügyi készültség ideje alatt – indikáción túli gyógyszerrendelés keretén belül a koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos az OGYÉI-től kérelmezi.

A koronavírus kezelésében alkalmazott készítményekről elmondható, hogy azokat jellemzően más betegségek gyógyítására törzskönyvezték. Hazánkban az indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak szigorú szabályai vannak, kérjük ezek szigorú betartását a továbbiakban is, azaz az adott beteg kórtörténete, az alkalmazott egyéb kezelések ismeretében dönthet a hatóság a készítmény esetleges alkalmazásáról, ezek dokumentumait mellékelni szükséges a kérelmekhez.

Az OGYÉI egyben felhívja a figyelmet: az esetleges mellékhatások miatt a készítmény csak szakember felügyelete mellett alkalmazható, mellékhatások fellépte esetén pedig arra kérik a kezelőorvosokat, hogy 24 órán belül értesítsék az OGYÉI-t.

A teljes tájékoztató az alábbi címen olvasható.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2020-09-28